Over Sardinië

 

De tekst op deze pagina is geschreven door reisbureau Sardinie Trips, gespecialiseerd in reizen op Sardinië.

Sardinië

Sardinië is het een na grootste eiland in de Middellandse zee en behoort bij Italie. Het ligt net onder Corsica ten Noorden van Tunesie, aan de westkant van de laars. Het heeft ongeveer 1,6 miljoen inwoners, waarvan de meeste rond de grote steden Cagliari, Sassari en Olbia wonen. Qua oppervlakte is het ongeveer zo groot als Belgie met 24.000 km2. Het eiland wordt gekenmerkt door een heuvelachtig binnenland en tropisch aandoende kusten, met name in het Zuiden. Het landschap is overdekt met wilde tijm en rozemarijn, mirte, cactusvijgen en dwergeiken. Deze kruiden worden voortdurend beschenen door de zon en verspreiden daardoor een heerlijke geur.

Keuken

In Sardinië is dus een duidelijke scheiding van kust bewoners en bergbewoners. Deze tweeledigheid zie je ook weer terug in de Sardijnse keuken. Aan de ene kant is er de typische herderscultuur met gerechten van veel schapenkaas (pecorino), schapenvlees en varkensvlees. Aan de andere kant is er een enorme vissuerscultuur met veel verse vis, inktvis en zeevruchten. Wat beide culturen op Sardinië gemeen hebben is dat elke maaltijd gepaard gaat met brood en zongerijpte groenten. Na de maaltijd wordt er veel fruit gegeten, wederom zongerijpt en koffie toe.

Sardijnen zijn zich nog echt bewust van de seizoenen. Ondanks dat tegenwoordig veel producten ook buiten het seizoen beschikbaar zijn, worden deze nog weinig gegeten. Alle gerechten die worden bereid kunnen worden beschreven als simpele bereidingswijze met weinig ingredienten. Waarom? Omdat Sardijnen geloven dat goede en pure ingredienten zelf de hoofdzaak zijn van een gerecht. Zij vinden dat ingewikkelde bereidingswijzen alleen nodig zijn de slechte kwaliteit van ingredienten te verbergen. Dus waarom iets van buiten het seizoen eten als het niet zo smaakt als zongerijpt?

Schaapskudde tussen de hooibalen

De geschiedenis van Sardinië

Dit eiland is in de loop der eeuwen door vele zeevarende volken overheerst. Door de geïsoleerde ligging van het eiland heeft Sardinie een eigen cultuur kunnen behouden. De taal, het Sardijns, wordt als een Italiaanse taal beschouwd en is dichtbij het oorspronkelijke Latijn gebleven.

De oorspronkelijke bevolking trok weg van de kust zodra vreemde volkeren probeerden het eiland te veroveren. Ze trokken naar de streek Barbagia ligt. Deze bevolking ging schapen houden in de bergen. Dat doen men nog steeds. Er zijn meer schapen dan mensen op het eiland te vinden. In dit ruige berglandschap is geen enkele overlevering geweest van andere culturen. Daarom vindt u hier de echte Sardijnse cultuur terug.

Toeristische informatie

Sardinië is een schitterend eiland met uitgebreide mogelijkheden voor elke Italië liefhebber. Het heerlijke klimaat in combinatie met de schitterend witte stranden en transparante zee, maakt dit eiland tot een must voor elke strand- en watersport liefhebber.

Maar Sardinië bied meer, zo kunt u ook verschillende pittoreske stadjes en dorpjes bezoeken. Er zijn verschillende bijzondere natuurgebieden en historische bezienswaardigheden. Kortom er is voor ieder wat wils.

U wilt zelf naar Sardinië

Hieronder hebben wij links van onze partners gezet, daar kunt u contact mee opnemen als u een keer zelf dit eiland wilt ontdekken. Natuurlijk kunnen wij u helpen om bij onze leveranciers op bezoek te gaan en met eigen ogen te aanschouwen hoe onze producten gemaakt worden.