carciofo Spinoso Sardo DOPDankzij de extreme hitte en droogte is de artisjokken oogst is met ruim 20 dagen vertraagt. Hierdoor zijn de artisjokken uit Sardinië nog niet veelvuldig in Europa verspreid, zoals dat normaal wel het geval is. Paolo Mele, de eigenaar van Sa Marigosa, gespecialiseerd in de duurzame productie van Artisjokken, spreek van een trage start van de markt. Meestal begint de oogst rond half oktober lekker op gang te komen, maar nu konden we pas midden december met het grootste gedeelte van de oogst beginnen. Gelukkig komen de regens onze kant op, dus we hopen dat de artisjok productie goed gaat doorlopen.

Door de artisjokken schaarste van de eerste periode, waren de prijzen hoger dan normaal rond deze tijd van het jaar. We verwachten dat de prijzen zullen zakken nu de koude aanhoudt en er in steeds gebieden geoogst kan worden.

Sa Marigosa heeft ongeveer 350 hectare gewijd aan artisjokken: Tema, Violetto, Spinoso, Romanesco en Terom zijn de meest geteelde soorten. De artisjokken van Sa Marigosa worden in verschillende formaten verkocht: in kratten van 20/25 stuks; in een boeket van vier, alleen de knoppen in karton verpakt per 4; of per 6 in plastic bakken. “Alles hangt af van verzoeken van klanten – onderstreept Mele – we proberen de oplossing aan te bieden die het beste bij hun behoeften past. Het hart van onze markt is Italië, waar we voornamelijk werken met grootschalige detailhandel, maar we exporteren ook naar Nederland en Duitsland”.

Bekijk het assortiment van artisjokken van Aromi dal Mondo.

bron van dit artikel: http://www.italiafruit.net/