Ferruccio Deiana Wijnen

De wijngaard ligt in het zuiden van Sardinië, vlakbij Cagliari in een klein doro Su Leunaxi genaamd. Bij Ferruccio Deiana ontmoeten traditie en technologie elkaar. Door de jaren heen werd land en wijnstokken met zorg uitgekozen tot de huidige 100 hectare wijnbouw. Waarbij alle wijnstokken steeds in voor dat ras optimale grond zijn geplant.

De wijngaarden liggen op glooiende hellingen met een cordon-trained Guyot system en regelmatige irrigatie. De grond is overal afgegraven tot 1.5 meter diepte voor een optimale water afvloei en goede hechting van de wortels. Alle stokken hebben maximal 5-6 ogen, alleen de vermentino heeft soms 7-8 knopen.

Ferruccio heeft een voorkeur voor inheemse druivensoorten. De druiven die hij groeit zijn de Vermentino, Monica, Cannonau, Carignano, Bovale (also called Bovaleddu), Barbera Sarda, Malvasia, Nasco en Moscato. De selectie van druiven en het vinificatie processen wordt nauwletten in de gaten gehouden door Ferruccio en Dario. Waar nodig wordt in het labaratorium geexperimenteeerd met verschillende gistingen om zo elk jaar weer een prachtig resultaat te bemachtigen.

de Familie Deiana

Het verhaal van Deiana

Ferruccio Deiana nam jaren geleden de simpele wijngaard van zijn vader over. Door zijn liefde voor wijn, een studie oenologie heeft hij de tafelwijn van zijn vader tot een prachtige wijngaard omgezet. Natuurlijk geholpen door zijn vrouw Mariagrazia. Zijn zoon, 2 jaar geleden afgestuurd in de oenologie, staat al klaar om in zijn voetsporen te treden en draait nu al vol mee met het bedrijf. Op de wijngaard van Ferruccio Deiana gebeurd niks zonder een gedegen opleiding, daarom laat de vrouw van Dario zich nu omscholen tot sommelier, zodat zij de evenementen op de wijngaarden kan begeleiden. Een op en top familiebedrijf, met een jonge generatie vol energie om Ferruccio Deiana wijnen nog mooier te maken.