Su Sartizzu Salumificio

De salumificio Su Sartizzu bevindt zich ongeveer 20 Km van Cagliari, in een klein plaatsje Monastir genaamd. Daar worden geheime familierecepten van generatie tot generatie overgedragen en beschermd tegen derden. Eerst in kleine binnenplaatsen, de patio’s, werden de specerijen en kruiden in het geheim gemengd om zo prachtige gezouten en gedroogde vleeswaren te produceren.
Nu, in het moderne tijdsperk, gebeurt het drogen en bereiden van de worsten in een kleine fabriek, maar nog altijd zijn de recepten van de Salumificio Campidanese Su Sartizzu een geheim waar slechts een kleine elite van op de hoogte is.

Het verhaal van Su Sartizzu

Su Sartiuzzu is ontstaan in 1927 toen Fedora,een befaamde kokin keurslager Giorgio ontmoette. Met haar familierecepten en zijn kennis van goede kwaliteitsvlees was het een goeden combinatie. Ze besloten om een familiebedrijf op te zetten. Oorspronkelijk alleen voor dorpsbewoners, maar door hun kwaliteitsworsten kwamen klanten algauw uit heel Sardinië. In 1968 nam zijn zoon Ignazio en vrouw Barbara Fois het over. Terwijl moeder Fedora haar schoondochter Barbara inwijdde in geheime familierecepten. Ging Ignazio in de slagerij aan de slag.
De kinderen Lorenzo en Nicola hebben het familiebedrijf in 1988 gemoderniseerd, waarbij Salumificio Campidanese Su Sartizzu officieel opgericht (en volgens alle EU normen) werd zodat het ook naar het buitenland kon exporteren. En hoewel Lorenzo en Nicola het bedrijf runnen, kun je als bezoeker niet gek op te kijken dat je tijdens je bezoek bij Ignazio en Barbara voor lunch in de keuken belandt. Familie en gezelligheid staan nog steeds voorop.